Wednesday, July 16, 2014

Vene-laukku rannalle

Kuumat säät ovat saaneet ihmiset rannoille - myös meidät. Vaikken itse välitä auringonotosta lainkaan, tykkää tyttäreni käydä rannalla uimassa ja juoksemassa ystävien kanssa. Ensimmäisellä rantareissulla olin aika huonosti varustautunut, unohdin puolet tavaroista kotiin ja laukkukin oli liian pieni. Siinäpä sitten rannalla istuessa sain idean ommella itselleni kunnollisen rantakassin!

Ajatus laukun mallista lähti kankaasta. Löysin kangaslaatikosta mummulta saatua, ties kuinka vanhaa, raitakangasta. "Sinipunavalkoraita...seilorityyli...vene...", pyöri päässäni. Siitä syntyi Vene-laukku.

Toteutus oli varsin simppeli. Ilman kaavoja lähdin leikkaamaan kankaasta suorakaiteen muotoisen palasen, mitoiltaan noin 65cmx100cm. Leikkasin myös samankokoisen vuorikankaan, pienen palan sisätaskulle ja kolme pitkää suikaletta kantohihnaa varten. Vuorikankaaksi valikoitui vanha, käytetty lakanakangas.


Ompelin ensin taskukappaleen vuorikankaaseen kiinni ja tein kantohihnan valmiiksi; revin pitkien suikaleiden sivuista hieman kudelankoja irti, ompelin suikaleiden päät yhteen ja letitin ne. Lopuksi ompelin myös toiset päät kiinni toisiinsa. Asetin vuorikankaan ja raitakankaan nurjat puolet vastakkain ja taittelin kuvan mukaisella tavalla. Kiinnitin myös kulmiin pienet narunpätkät lenkeiksi ja ompelin kulmat kiinni.

 
Ompelun ja kääntämisen jälkeen näytti tältä!

Ompelin laukun suuaukkoon vetoketjun ja kiinnitin kantohihnan aukon päihin. Lopuksi kiinnitin kaksi nappia, joihin kulmat saa narulenkeillä kiinni.


Halutessaan laukkua voi käyttää joko kulmat kiinni tai auki. Aukaistuna laukkuun mahtuu pidempikin tavara, esimerkiksi rullattu rantamatto. Ja niin se todellakin näyttää veneeltä!


Täytyy sanoa, että laukku on osoittautunut oikein käteväksi rantakassiksi. Siihen mahtuu varmasti kaikki tarpeellinen ja kotona sen saa taiteltua pieneen tilaan talteen. Myös pesu 60 asteessa onnistuu, kun molemmat kankaat ovat puuvillaa. Se on ihan hyvä juttu, jos esimerkiksi evääksi ostetut mansikat hieman leviävät laukussa... ;)

1 comment: